Boyabat İmam Hatip Mezunları Derneği

MİLLETİN FENDİ DARBECİLERİ YENDİ

MİLLETİN FENDİ DARBECİLERİ YENDİ

15 Temmuz başarısız darbe girişimi ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığına kasteden dahili ve harici düşmanlar tarafından icra edilmiş bir operasyondu. Bağımsızlığımızı hedef alan harici güçlerin, ülkemiz üzerinde uyguladıkları içerden de piyonlarla destekledikleri bir oyundan ibarettir.

15 Temmuz Cuma gecesi her zaman olduğu gibi trafiğin yoğun olduğu bir zamanda Boğaz Köprüsünü ulaşıma kapattılar önce. Milli iradeyi bombaladılar .Halkımızın, olabilecek bir saldırıya karşı kendilerini savunmak amacıyla kendi vergileriyle almış oldukları tankları, Bağlantıhelikopterleri, savaş araç – gereçlerini milletimizin üzerine doğrultarak korku salmaya çalıştılar. Milletimiz 15 Temmuz gecesi, tarihinin en karanlık ve en uzun gecelerinden birini yaşadı. O gece Cumhurbaşkanımız milli iradenin temsilcisi Mustafa Kemal Atatürk gibi başkomutanlık yetkisini kullanarak milletimizi meydanlara, havalimanlarına ;ülkemize, demokrasimize, vatanımıza , bağımsızlığımıza sahip çıkmaya davet etmiştir. Milletimiz, Cumhurbaşkanımızın bu çağrısıyla durumun ciddiyetini anlamış ve vatanına , ülkesine, demokrasisine , bağımsızlığına sahip çıkmka için abdestlerini alıp meydanlara , havalimanlarına koştular. Çünkü Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde yer alan şu sözler onların ilham kaynağı olmuştur:

‘’Bir gün istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkan ve şeraitini düşünmeyeceksin” Gençliğimizin Atasına gösterdiği yolda hiç düşünmeden vatanını ,demokrasisini ,cumhuriyetini korumak üzere harekete geçmiştir.

O gece milletimizin silahlarını, tanklarını asıl sahiplerine doğrultmuştu hainler. Milletimizin ise ne tankı ne silahı vardı. Mehmet Akif’in de İstiklal Marşımızda bahsettiği gibi imanı vardı:

‘’ Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.’’

Mustafa Kemal’in : ‘’ Ey yükselen yeni nesil ! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk ; onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizsiniz.’’ Sözünden ilhamını alan gençlik cumhuriyete sahip çıkmıştır.

İmandı milletimizi korkudan emin kılan. İmandı Nene Hatun , Sütçü İmam ruhunu ,milli mücadele ruhunu doğuran. İmanımızdı izi , vatanımızı, milletimizi, namusumuzu, bağımsızlığımızı korumaya sevk eden. Mehmed Akif diyor ya :

‘’Asım’ın nesli … Diyordum ya … Nesilmiş gerçek ;

İşte çiğnetmedi namusunu , çiğnetmeyecek.’’

Millet olarak bu bilinçteydik hepimiz. Namusumuzu çiğnetmemeliydik. O zaman milletimiz namusunu nasıl çiğnetmediyse şimdi de vatanı , milleti ve kendi namusunu çiğnetmedi, çiğnetmeyecek. Necip milletimiz korkmadan, yılmadan yes’e kapılmadan, vücutlarını tankların önüne siper etti. Mehmet Akif’in :

‘’Arkadaş ! Yurdumu alçaklara uğratma sakın;

Siper et gövdeni , dursun bu hayasızca akın.’’

Dizileri ışık tuttu o geceye .Bütün dünya şahit oldu o direnişe. Darbeye kalkışanların hepsi şaşkındı, hayalleri , ümitleri suya düşmüştü bazılarının. Mehmed Akif ‘in söylemiyle ‘’Asım’ın nesli ‘’ karşı çıktı bu hain girişime. Bir anlamda halkın gücü tankın gücüne üstün gelmiştir. Elleri silahsız ama yürekleri iman dolu. Halkın iradesini yenecek bir güç olmadığını ve halkın iradesinin üzerinde bir gücün kabul edilmeyeceğini gösterdiler. Millet iradesine sahip çıkmıştı. Bu uğurda canlarını feda ederek şehit olanlar toprağa düştüğünde şairin şu sözleri canlandı gözümde:

‘’Bu vatan toprağın kara bağrında,

Sıradağlar gibi duranlarındır;

Bir tarih notunca onun uğrunda

Kendini tarihe verenlerindir.’’

Geçmişte olduğu gibi 15 Temmuz’da da vatanın sahip çıkanlar, inanıyorum ki bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla sahip çıkmaya devam edecektir. Bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle daima yad edeceğiz. Onların açtıkları bu çığır gelecek nesillere hep ışık tutacaktır.

Bundan sonra olabilecek darbe girişimlerine karşı millet olarak tedbiri elden bırakmayarak millet iradesine dün nasıl sahip çıktıysa bugünden sonra da aynı azim ve kararlılıkla demokrasiye ve hür iradesine sahip çıkacaktır.

Mustafa ŞAHİN