Boyabat İmam Hatip Mezunları Derneği

Vefat ve Başsağlığı

Büyük İlim adamı ve Mütefekkir Halil ATALAY Hocamızı kaybettik.

1988-1992 yılları arasında Boyabat İmam Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmenliği ve yöneticilik yapan çok değerli hocamız Halil ATALAY Vefat etmiştir.
Allah (c.c) Hocamıza Rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun inşallah.
Merhum Hocamızın Ailesine, Eşine, çocuklarına, yakınlarına Sabrı Cemil ve Başsağlığı diliyoruz.

Bu Vesileyle 7 Kasım 2020 tarihinde 52.Açılış yılı yazısını tekrar paylaşıyoruz.

Boyabat İmam Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmenliği ve yöneticilik yapan Halil ATALAY Hocamızın 52. Açılış yıl dönümü nedeniyle ilgili görüş ve düşünceleri…
(Hocamıza çok teşekkür ediyoruz.)

Hz Mevlana’ya sormuşlar: “İnsanın değeri neye göredir?” diye. “İnsanın değeri, aradığı göre şeyedir.” cevabını vermiş.
Dünyadaki her şey insan içindir ve onunla mana ve değer kazanmaktadır. İnsansız bir dünyanın ne kadar manasız/anlamsız olacağı açıktır. İnsan olsa ama insanlık ölse, yine dünyanın tadı ve manası bozulur. İşte bunun için insan yetiştirmek gerekir. İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır.
İslam eğitiminin ana konusu da insandır. Çünkü problemin de, çözümün de adresi insandır.
İnsana iki tip bilgi gerekir: Kitabi bilgi ile Hayat bilgisi. İkisini öğrenene “olgun/kâmil insan “ denir.
İşte bu iki bilginin öğrenildiği, öğretildiği en temel kurumların başında “İmam Hatiplerimiz” gelmektedir. İmam Hatiplerimiz ortaokulu ve lisesiyle tam bir insan yetiştirme atölyeleridir.
Hele hele bunu dert edinmiş, muallimliği “Devlet Memuru” gibi değil, “Kur’an muallimliği” gibi yerine getirenlerin elinde nesillerimiz daha güzel şekil alır, kıvam bulur.
Meslekler değerini ilgi alanlarından alırlar. Konusu, en değerli varlık “İnsan” olan meslekler çok önemlidir. Çünkü hizmetlerin en güzeli, en büyüğü insana yapılandır.
İnsanlara yapılan hizmetlerin en güzeli ise, iki cihan saadetinin kazandırılması, ıslahının sağlanması, fıtratındaki güzelliklerin ortaya çıkarılmasıdır.
Allah (c.c.), insanı yüksek kaliteli yarattığı için bahşedilen kaliteyi bozmama, kaliteli bir insan olma zorunluluğu ve sorumluluğu vardır.
Muallim; hem öğrenen, hem öğretendir, hem yetişir hem de yetiştirir.
Mütefekkir kimliği yanında iyi bir muallimde olan ve çok sayıda kıymetli öğrenci yetiştiren merhum Nurettin TOPÇU’nun şu sözleri üzerinde iyi düşünmemiz gerekmektedir: “40 (kırk) yıl öğretmenlik yaptım, mabede nasıl girdimse sınıfa da öyle girdim.” Topçu’ya göre; “Düşünülerek girilen kapı yalız sınıf kapısıdır. Dünya’da hiçbir FETİH, sınıf kapısı açmak kadar şerefli değildir.”
Muallimlik “mimar-ı âdem” olmaktır.
Muallim davası için; kafasını, kalbini, kasasını, kesesini, kalemini, kelamını ortaya koyan ve keyfine kıyabilen insandır
Muallimlik mazeret gösterme değil, maharet gösterme, hizmetleri ve davası için, Hızır olma, her an hazır olma mesleğidir.
İşte sıralamaya çalıştığımız bu güzelliklerin yapıldığı, yaşandığı kurumlarımızdan birisi de 52. açılış yıl dönümünü idrak ettiğimiz Boyabat İmam Hatip Lise’mizdir.
Bu güzel insanların olduğu müstesna kurumda Rabbimiz bize de 1989-1992 yılları arasında öğretmenlik ve idarecilik görevi nasip etti. İdarecisiyle, öğretmeniyle, bütün hizmet edenleriyle, öğrencisiyle, halkıyla müstesna ve mümbit bölgemizde hayatımın en güzel ve verimli yıllarını yaşadım. Orada kazandığımız tecrübe ve birikim, daha sonraki hizmetlerimize ışık tuttu. Hatta o yıllarda idareci, öğretmen ve farklı kurumlarımızdan dostlarımızla yapmış olduğumuz özel dersleri Konya’ya dönünce “Fikri Tevhide Doğru” ismiyle kitaplaştırdık. Şimdilik yirminin üzerinde neşredilen eserimiz oldu. Yine “İrfan Ordusuna Notlar” diye Türkiye genelinde muallimlere yönelik yaptığımız çalışmalar oldu. Boyabat tecrübesinin bunlarda da çok faydasını gördüm. Rabbim imkân verirse hayatım ve hatıratım ile ilgili bir eser düşüncem var. Bu eserde de en çok Boyabat’tan bahsedilecektir. “İman varsa imkân vardır. İmkânlarımız imtihanımızdır. İmkânımız olduğu halde yapmadıklarımızdan sorumluyuz.” anlayışıyla Boyabat’ta öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle birlikte, cami kürsülerinden, köy ziyaretlerine, çevre ilçelere programlar ile her fırsatta halkımızla ve diğer kurumlarımızla da kaynaşma, paylaşma sağlanmış oldu. Bilhassa İmam Hatip Lisesi ile Müftülük kaynaşmasının, dayanışmasının çok güzel faydalarını gördük.
Boyabat’ta bulunduğumuz sürede beraber çalıştığımız tüm idareci, öğretmen, öğrenci tüm hizmet ehli kardeşlerime teşekkür ve dua ediyorum, dua bekliyorum.
Halen Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesinde idareci olarak devam ediyorum.
Katkımızın olabileceği her türlü çalışmalarda, hizmetlerde yanınızdayız.
Bu vesile ile Güngör GÜLŞEN hocamıza ve BOYİMDER Yönetimine de ayrıca teşekkürlerimi sunarım.
Halil ATALAY

#ÖNDER